Jumaat, 27 Ogos 2010

Pemansuhan PPSMI

Pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara rasminya telah diumumkan pemansuhannya berkuatkuasa pada 2012. Pemansuhan tersebut diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Menteri Malaysia juga Menteri Pelajaran Malaysia di Putrajaya pada 8 Julai 2009. Hal ini disebabkan oleh desakan pihak tertentu seperti NGO meminta supaya PPSMI dimansuhkan. Bantahan tersebut turut dilakukan melalui laman-laman sosial seperti ‘facebook’. Mereka beranggapan bahawa PPSMI sepatutnya sudah lama dimansuhkan.

Pemansuhan ini dikatakan dapat menjimatkan RM40juta setahun yang diperolehi daripada kos perbelanjaan elaun, bayaran tuisyen Bahasa Inggeris guru-guru dan sebagainya. Selepas pemansuhan ini, kerajaan telah merangka satu rancangan iaitu dengan menambah waktu pembelajaran Bahasa Inggeris seratus peratus di semua peringkat sekolah. Manakala pembelajaran Bahasa Melayu akan dimartabatkan.

Namun begitu terdapat segelintir pihak yang tidak menyokong pemansuhan PPSMI. Hal ini dapat dibuktikan apabila ada pihak telah menubuhkan satu laman melaui ‘facebook’ bertujuan mengumpul masyarakat yang menyokong dasar ini. Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad jelas tidak gembira dengan keputusan tersebut menyifatkannya sebagai tindakan yang akan menyukarkan anak-anak untuk mempelajari dan mengetahui perkembangan dunia sains pada masa depan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan